De term "Zorgboerderij" is langzamerhand tot staan gekomen en is tegenwoordig een vaste waarde in de maatschappij. Mensen met een beperking konden 30 a 40 jaar terug op vrijblijvende basis de boer een handje helpen. Voor beide partijen vond men het interessant.

Door de tijd heen hebben deskundigen uit de zorg het resultaat ingezien van cliënten en is de term "Zorgboerderij" ontstaan. De combinatie van in de buitenlucht werken en de lage werkdruk zorgde ervoor dat cliënten tot rust kwamen. Deze cliënten werden op een rustige manier klaargestoomd om (weer) een plekje in de maatschappij te verkrijgen.

De afgelopen 10 jaar is er een groot aantal zorgboerderijen bijgekomen. Dit heeft o.a. te maken met de boerenfamilies, die op zoek gingen naar alternatieve inkomsten. Naast de minicampings en logeergelegenheden begonnen boeren met het aanbieden van een zorgpakket. Vanuit de overheid werd het gestimuleerd doormiddel van subsidies.

Nederland telt momenteel ongeveer 1000 zorgboerderijen en het aantal stijgt nog gestaag. Vooral specialisatie voor bepaalde doelgroepen zorgt ervoor dat het aantal in korte tijd flink is uitgegroeid.